Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

10. ročník Simulácie Európskeho parlamentu - 8. 12. 2023

10. ročník Simulácie Európskeho parlamentu

10. ročník Simulácie Európskeho parlamentu bol veľmi úspešne realizovaný na FPVaMV Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Slovensko-francúzsky univerzitný inštitút ako hlavný organizátor podujatia privítal viac ako stovku frankofónnych študentov z viacerých slovenských gymnázií : študentov z Gymnázia M. R. Štefánika z Košíc a rovnako z tohto mesta aj študentov Evanjelického gymnázia J. A. Komenského ; študentov z Gymnázia v Ružomberku a z bilingválnej sekcie Gymnázia v Žiline ; študentov z bilingválnej sekcie Gymnázia J.G. Tajovského v Banskej Bystrici ; študentov zo Spojenej školy v Nitre a študentov z Gymnázia v Trenčíne. Ale tiež študentov z gymnázií z Bratislavy, konkrétne z Gymnázia na ul. L Sáru a z Gymnázia na Metodovej ulici a rovnako študentov z Medzinárodnej francúzskej školy v Bratislave.

Hlavnou témou diskusií mladých europoslancov bolo rozširovanie Európskej únie, v kontexte konfliktu na Ukrajine. Študenti rozdelení do politických frakcií, tak ako v európskom parlamente, živo diskutovali o potrebe či nebezpečí východného a balkánskeho rozširovania EÚ. Témy rokovaní sú vždy vyberané v závislosti od aktuálneho a reálneho kontextu súčasných medzinárodných vzťahov. Pritiahnuť pozornosť mladých Slovákov na európske záležitosti je jedným z hlavných cieľov podujatia a rovnako pritiahnuť pozornosť aj na potrebu komunikovania vo francúzskom jazyku a zdôrazniť jeho úlohu na európskej úrovni.

Podujatie obsahovo zabezpečujeme v spolupráci s Inštitútom politických vied Francúzsko, Európsky Campus Dijon. Hlavný partner podujatia je Francúzske veľvyslanectvo na Slovensku a Styčná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. Súčasný slovenskí europoslanci sa podujatia priamo nezúčastnili zato však šestica z nich (p. Lexmann, p. Nevadelová, p. Jurzyca, p. Štefanec, p. Wiedzik a p. Mihál) sa prihovorila študentským europoslancom cez videomost. Pre účastníkov simulácie poslal video pozdrav aj veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku pána P. Le Deunff